Οινοποιήσιμα Λευκά

 • Ροδίτης

  Από τις πλέον διαδεδομένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.Πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική.Η καλλιέργειά της συνίσταται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα Πελοποννήσου, Στ. Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, για τους νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Κέρκυρας και επιτρέπεται στο αμπελουργικό διαμέρισμα των Κυκλάδων.Ποικιλία ευαίσθητη στονπερονόσπορο, το ωίδιο και εξαιρετικά ευαίσθητη στις ιώσεις.Επίσης παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία και στην ανθόρροια.

 • Μοσχοφίλερο

  Ανοιχτή, λευκωπή με ρόδινη παρυφή, βαμβακώδης. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, μέσης γονιμότητας, αργιλοασβεστώδη, αργιλώδη. Συαντάται κυρίως στην Πελοπόννησο και επιτρέπεται στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Κεφαλληνίας - σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 350μ. Πολύ ζωηρή, παραγωγική. Ευαίσθητη στον περονόσπορο, περιορισμένης ευαισθησίας στο ωίδιο.

 • Ασύρτικο

  Θεωρείται η πλέον ευγενής, λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται κυρίως στην Σαντορίνη. Η καλλιέργειά της συνίσταται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Θεσσαλίας, Θράκης, Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Στ. Ελλάδας και νομούς Λασιθίου, Χίου, Λέσβου και την Ικαρία. Ποικιλία μεσοπρώιμη, ζωηρή, παραγωγική. Αξιοσημίωτη αντοχή στην ξηρασία, στον περονόσπορο και στο ωίδιο.

 • Σαββατιανό

  Η πλέον διαδεδομένη λευκή ελληνική ποικιλία. Καλλιεργείται κυρίως στην Αττική και στη Βοιωτία, αλλά και στις Κυκλάδες (Πάρο), Δυτ. Πελοπόννησο, Δυτ. Κρήτη, Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Μετρίως ζωηρή, πολύ παραγωγική ποικιλία. Αξιοσημίωτη αντοχή στον περονόσπορο, ευάλωτη στο ωίδιο.

 • Βιλάνα

  Παλαια, γηγενής ποικιλία του κρητικού αμπελώνα, άγνωστης προέλευσης, συμμετείχε στην παραγωγή του Μαλβαζία οίνου. Ποικιλία ζωηρή, πολύ εύρωστη, παραγωγή, με χαρακτηριστική ισχυρή βλάστηση, οριζόντιας κατεύθυνση. Ευαίσθητη στην υγρασία και την υπερβολική υγρασία του εδάφους.

 • Μοσχάτο Σάμου

  Καλλιεργείται κυρίως στη Σάμο αλλα σε μικροτερες ποσότητες και στην ΒΔ Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Ποικιλία μέτριας ζωηρότητας, γόνιμη, παραγωγική, ευαίσθητη κυρίως στο ωίδιο, αλλά ανθεκτική στην ξηρασία.

 • Μοσχάτο Αλεξανδρείας

  Από τις παλαιότερες ποικιλίες αμπέλου με κέντρο προέλευσης την Αλεξάνδρεια. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα η καλλιέργειά της ποικιλίας συνίσταται για το νομό Λέσβου, αλλα επιτρέπεται και στην ανατολική Μακεδονία, Θράκη. Ποικιλία ζωηρή και πολύ παραγωγική. Ευαίσθητη στον περονόσπορο, το ωίδιο, το βοτρύτη και τον μολυσματικό εκφυλισμό. Επίσης στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 • Αθήρι

  Ελληνική εκλεκτή ποικιλία αμπέλου. Καλλιεργείται σε έκταση 12.000 - 15.000 στρ. και συνιστάται για καλλιέργεια σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Ποικιλία σχετικά όψιμης εκβλάστησης, αλλά πρώιμης ή μεσοπρόθεσμης ωρίμανσης των σταφυλών, ζωηρή, πολύ παραγωγική. Παρουσιάζει αξιοσημείωτο δυναμισμό προσαρμογής σε διαφορετικά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα, ευαίσθητη στο ωίδιο, στο βοτρύτη και στις ιώσεις.

 • Ντεμπίνα

  Η καλλιέργεια της ποικιλίας αμπελουργική περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων. Η καλλιέργειά της συνίσταται για τους νομούς Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας και Πρέβεζας και επιτρέπεται στους νομούς Θεσ/νίκης και Θεσπρωτίας. Εξαιρετικά εύρωστη παραγωγική, όψιμη. Ευαίσθητη στο ωίδιο, στον περονόσπορο, τον βοτρύτη και τον μολυσματικό εκφυλισμό.

 • Ρομπόλα

  Παλαιά λευκή ποκιλία οινοποιίας, γνωστή απο τον 12ο αιώνα. Κατά μια εκδοχή πρόκειται για γηγενή ποικιλία των νησιών του Ιονίου. Η καλλιέργειά της που καταλαμβάνει 3.000 στρ. περίπου, συνιστάται για τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Κορινθίας. Ποικιλία ζωηρή, εύρωστη και παραγωγική. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότηταΣημαντική ευαισθησία στην παθολογική ανθόρροια. Πολυ ευαισθησία στο ωίδιο, τη φαιά σήψη και τον μολυσματικό εκφυλισμό. Σημαντικα ευαίσθητη στον περονόσπορο.

 • Μαλαγουζιά

  Άγνωστης προέλευσης, πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία οινοποιίας, με αρωματικό πλούτο. Ποικιλία πρώιμη, ζωηρή και παραγωγική. Συνίσταται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στ. Ελλάδας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λευκάδας και επιτρέπεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Εξαιρετικά ευαίσθητη στις ιώσεις. Πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο και το βοτρύτη.

 • Θραψαθήρι

  Παλαιά ποικιλία του κρητικού αμπελώνα, συγγενής της ποικιλίας Αθήρι. Η καλλιέργεια της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμμέρισμα της Κρήτης και επιτρέπεται για το αμπελουργικο διαμμέρισμα των Κυκλάδων και για το νομό Λακωνίας. Ποικιλία σχετικά όψιμης εκβλάστησης, αλλά μεσοπρώιμης ωρίμανσης των σταφυλών, πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική. Προσαρμόζεται σε διαφορετικά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα, αλλα ευαίσθητη στο ωίδιο και πολύ ευαίσθητη στο βοτρύτη και στις ιώσεις.

 • Λαγόρθι

  Παλαιά ελληνική ποικιλία οινοποιίας, άγνωστης προέλευσης. Η καλλιέργειά της εμφανίζεται τον 15ο αιώνα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Σήμερα, η καλλιέργειά της συνίσταται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου, και το νομό Λευκάδας και επιτρέπεται στο νομό Σάμου. Ποικιλία πολύ ζωηρή, εύρωστη και πολύ παραγωγική. Σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και τον περονόσπορο, πολύ ευαίσθητη στις ιώσεις.

 • Μονεμβασιά

  Η ποικιλία Μονεμβασιά  κυριαρχούσε στο ευρωπαϊκό εμπόριο τον 13ο έως 17ο αιώνα. Η καλλιέργειά της συνίσταται για τις Κυκλάδες, και για τους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Εύβοιας και Μαγνησίας. Ποικιλία κανονικής ζωηρότητας και ευρωστίας, παραγωγική, μεσοπρώιμη. Εμφανίζει προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αλλα ευαίσθητη στην ξηρασία, το ωίδιο, τον περονόσπορο και στο βοτρύτη.

 • Αηδάνι λευκό

  Παλαιά λευκή ποικιλία, ανατολικής μάλλον προέλευσης με πιθανο αρχικό κέντρο καλλιέργειας τα Άδανα. Συνίσταται για το αμπελουργικό διαμέρισμα των Κυκλάδων, Ν.Α. Αττικής, Αθηνών, Πειραιά (εκτός Κυθήρων) και τους νομούς Εύβοιας και Φθιώτιδας. Μεσοπρώιμη, μέτριας ζωηρότητας ποικιλία, παραγωγική. Ανθεκτική στην ξηρασία, πολύ ευαίσθητη στον περονόσπορο και στο ωίδιο.

 • Μπατίκι

  Ποικιλία μικρασιατικής προέλευσης, καλλιεργείται κυρίως στο νομό Λάρισας. Η καλλιέργειά της επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, με χαρακτηριστική ορθόκλαδη βλάστηση. Ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 • Νεγκόσκα

  Παλαιά ποικιλία της Μακεδονίας με κέντρο καλλιέργειας τη Γουμένισσα. Συνίσταται για τους νομούς Κιλκίς, Καστοριάς και Πέλλας. Ποικιλία πολύ ζωηρή, εύρωστη και παραγωγική. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στο ωίδιο και στον περονόσπορο. Ευαίσθητη στην ανθόρροια.

 • Sauvignon Blanc

  Άγνωστης προελευσης, ευγενής, λευκή ποικιλία, καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα στις περιοχές του Λίγηρα και του Μπορντό. Συνίσταται για τα διαμερίσματα της Στ. Ελλάδας, Μακεδονίας, Θράκης και τους νομούς Αργολίδας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας και Λάρισας. Ποικιλία ζωηρή, μέτριας γονιμότητας και παραγωγικότητας. Ευαίσθητη στο ωίδιο, τον βοτρύτη, την ίσκα και τον μολυσματικό εκφυλισμό και σχετική αντοχή στον περονόσπορο.

 • Grenache Blanc

  Ισπανικής προέλευσης, παλαιά ποικιλία οινοποιίας, γνωστή απο τον 15ο αιώνα, καλλιεργείται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τυνησία. Στην Ελλάδα συνιστάται για τα διαμερίσματα της Δωδεκανήσου, της Θράκης, της Κρήτης, και για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Λάρισας, Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πιερίας και Δράμας και επιτρέπεται στους νομούς Καβάλας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Ποικιλία ζωηρή, έως πολύ ζωηρή, πολύ παραγωγική. Ευαίσθητη στον περονόσπορο, το βοτρύτη, τη φώμοψη και εξαιρετικά ευαίσθητη στην ευτύπα. Σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο.

 • Ugni Blanc

  Ιταλικής προέλευσης λευκή ποικιλία οινοποιίας. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Δωδεκανήσου, για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επιτρέπεται στα διαμερίσματα Στ. Ελλάδας, Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης και στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας, παραγωγική, όψιμης εκβλάστησης και ωρίμανσης. Εξαιρετικά ευαίσθητη στον περονόσπορο, σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και τη φώμοψη, πολύ ανθεκτική στο βοτρύτη.

 • Viognier

  Η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής ήταν γνωστή από τον 3ο αιώνα π.Χ. και εντοπίζεται στις παραρήνιες αμπελουργικές περιοχές. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της επιτρέπεται στους νομούς Αργολίδας, Ηλείας, Αττικής, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λασιθίου. Ποικιλία μετρίως ζωηρή, μετρίως παραγωγική, μεσοπρώιμης ωρίμανσης. Απαιτητική στην καλλιέργειά της. Ευαίσθητη στο ωίδιο και τις ιώσεις, ιδίως στο καρούλιασμα των φύλλων, μάλλον ανθεκτική στο βοτρύτη.