Οινοποιήσιμα Ερυθρά

 • Αγιωργήτικο

  Από τις ευγενέστερες ερυθρες ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας (27.000 στρ. περίπου). Η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου, τη Ν.Α. Αττική, Πειραιά, τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας και Εύβοιας και επιτρέπεται για τους νομούς Δράμας, Πέλλας, Πιερίας και Φλώρινας. Ποικιλία μετρίως ζωηρή, εύρωστη, όψιμης ωρίμανσης, πολύ παραγωγική. Πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο, στον μολυσματικό εκφυλισμό, και μέτρια ευαισθησία στον περονόσπορο.

 • Αυγουστιάτης

  Παλαιά ερυθρή ποικιλία οινοποιίας της Δυτικής Ελλάδαςκαι των Ιόνιων νησιων. Η καλλιέργειά της συνιστάται για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και επιτρέπεται στις Κυκλάδες και στους νομούς Λέσβου και Σάμου. Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Ανθεκτική στην ξηρασία. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στον περονόσπορο και στο ωίδιο.

 • Βερτζαμί

  Ιταλικής προέλευσης ποικιλία οινοποιίας, έχει εισαχθεί στη Λευκάδα τον 14ο - 17ο αιώνα. Η καλλιέργειά της συνιστάται για τπ νομό Λευκάδας και επιτρέπεται στους νομούς Κέρκυρας, Πρέβεζας και Λάρισας. Ποικιλία ζωηρή, εύρωστη, παραγωγική. Αξιοσημείωτη αντοχή στο ωίδιο και ιδίως στον περονόσπορο.

 • Κοτσιφάλι

  Η πιο σπουδαία, γηγενής, ερυθρά ποικιλία της Κρήτης. Η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει έκταση 15.000 στρ. και επιτρέπεται στις Κυκλάδες και στην Ικαρία. Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική, πρώιμη. Μετρίως ευαίσθητη στον περονόσπορο και το ωίδιο. Ευαίσθητη στον μολυσματικό εκφυλισμό.

 • Λιάτικο

  Πολύ παλαιά κρητική ποικιλία, η καλλιέργεια της οποίας ανάγεται στον 3ο ή 2ο αιώνα π.Χ. Η καλλιέργειά της συνίσταται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει έκταση 20.000 στρ. και επιτρέπεται στους νομούς Λευκάδας και Εύβοιας. Πολύ ζωηρή και πολύ παραγωγική. Μετρίως ανθεκτική στον περονόσπορο και στο ωίδιο, εξαιρετικά ευαίσθητη στον μολυσματικό εκφυλισμό και στο βοτρύτη.

 • Λημνιό

  Ποικιλία οινοποιίας που η καλλιέργειά της ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Η καλλιέργειά της σήμερα καταλαμβάνει έκταση περίπου 25.000 στρ. και συνίσταται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου. Μετρίως ζωηρή, παραγωγική. Μετρίως ανθεκτική στο ωίδιο, το βοτρύτη και την ξηρασία, ευαίσθητη στον περονόσπορο.

 • Λημνιώνα

  Ποικιλία ερυθρά, έχει μορφολογικές και αμπελογραφικές ομοιότητες με την ποικιλία Λημνιό αλλά δεν είναι συνόνυμο. Η καλλιέργειά της συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Θράκης, για τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και την ΝΑ Αττική και τον Πειραιά (εκτός Κυθήρων). Ποικιλία μεσόψιμη, ζωηρή, παραγωγική. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα στα διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα της χώρας.

 • Μανδηλαριά

  Η ποικιλία Μανδηλαριά είναι μια από τις πλέον βαθύχρωμες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Καλλιεργείται κυρίως στην Πάρο (80% των αμπελώνων της χώρας) και στη Θήρα (20%). Συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων, και για τις ΝΑ Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Εύβοια, Μαγνησία, Λακωνία και Λέσβο. Μετρίως ζωηρή, παραγωγική, μεσοπρώιμη. Αντέχει στην ξηρασία και στο ωίδιο, ευαίσθητη στον περονόσπορο και το βοτρύτη.

 • Μαυροδάφνη

  Πολύτιμη ερυθρά, βαθύχρωμη ποικιλία με κέντρα καλλιέργειας τη ΒΔ Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά. Συνιστάται για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Κεφαλληνίας και επιτρέπεται στους νομούς Αρκαδίας, Ζακύνθου, Λευκάδας. Ποικιλία ζωηρή, μετρίως παραγωγική. Ευαίσθητη στην ξηρασία, στον περονόσπορο και τις ιώσεις. Μετρίως ευαίσθητη στο ωίδιο, τον βοτρύτη και το τζιτζικάκι.

 • Μαυροτράγανο

  Άγνωστης προέλευσης ερυθρά ποικιλία οινοποιίας του κυκλαδίτικου αμπελώνα. Η καλλιέργειά της συνιστάται για τα νησιά Θήρα και Θηρασιά και επιτρέπεται στο αμπελουργικό διαμέρισμα των Κυκλάδων. Ποικιλία κανονικής ζωηρότητας, μετρίως παραγωγική, πρώιμη.

 • Ξινόμαυρο

  Άγνωστης προέλευσης ευγενής ποικιλία, η σημαντικότερη του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Η καλλιέργειά της (18.000 - 20.000 στρ) συνιστάται για τους νομούς Ημαθίας, Θεσ/νίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Λάρισας, Πιερίας, Φλώρινας και Χαλκιδικής. Ζωηρή, εύρωστη, πολύ παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο, το ωίδιο, το βοτρύτη και τις ιώσεις.

 • Ρωμαίικο

  Άγνωστης προέλευσης ποικιλία, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στο νομό Χανίων, όπου μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την κύρια ποικιλία οινοποιίας. Η καλλιέργειά της επιτρέπεται στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης. Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική. Ευαίσθητη στις ιώσεις, σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και τον περονόσπορο, ανθεκτική στην ξηρασία.

 • Φωκιανό

  Ποικιλία της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, τριπλής χρήσης. Η καλλιέργειά της επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Θράκης καθώς και σε πολλούς νομούς της χώρας. Ποικιλία μετρίως ζωηρή, γόνιμη και παραγωγική. Ανθεκτική στην ξηρασία. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στο ωίδιο και στον περονόσπορο.

 • Cabernet Franc

  Παλαιά γαλλική ποικιλία με περιοχή προέλευσης το Μπορντό. Στην Ελλάδα συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου και για τους νομούς Βοιωτίας, Δράμας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Σερρών, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, μέσης εποχής εκβλάστησης και ωρίμανσης. Ευαίσθητη στον περονόσπορο και τις ιώσεις, σχετικά ανθεκτική στο βοτρύτη και στο ωίδιο.

 • Cabernet - Sauvignon

  Η πλέον γνωστή γαλλική ερυθρά ποικιλία. Θεωρείται ο "βασιλιάς των ποικιλιών". Στην Ελλάδα συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Δωδεκανήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, για το νομό Ιωαννίνων και επιτρέπεται στο νομό Ζακύνθου. Ζωηρή, μετρίως παραγωγική ποικιλία, παρουσιάζει σχετική αντοχή στο βοτρύτη, τον περονόσπορο και το ωίδιο, λόγω ανθεκτικότητας του φλοιού των ραγών.

 • Grenache (rouge/noir)

  Ισπανικής προέλευσης, παλαιά ποικιλία οινοποιίας, γνωστή απο τον 15ο αιώνα, καλλιεργείται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τυνησία. Στην Ελλάδα συνιστάται για τα διαμερίσματα της Δωδεκανήσου, της Θράκης, της Κρήτης, και για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Λάρισας, Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πιερίας και Δράμας και επιτρέπεται στους νομούς Καβάλας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Ποικιλία ζωηρή, έως πολύ ζωηρή, πολύ παραγωγική. Ευαίσθητη στον περονόσπορο, το βοτρύτη, τη φώμοψη και εξαιρετικά ευαίσθητη στην ευτύπα. Σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο.

 • Merlot

  Άγνωστης προέλευσης, γηγενής ερυθρά ποικιλία του Μπορντό, της οποίας η καλλιέργεια είναι γνωστή από το 18ο αιώνα. Στην Ελλάδα συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελ/σου, της Στ. Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης και τους νομούς Δράμας, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας και Λευκάδας. Ζωηρή, μετρίως παραγωγική ποικιλία, ευαίσθητη στο ωίδιο και στον μολυσματικό εκφυλισμό, μετρίως ευαίσθητη στο βοτρύτη και σχετικά ανθεκτική στον περονόσπορο.

 • Syrah

  Θεωρείται η κορυφαία ερυθρά ποικιλία των θερμών κλιμάτων, αν και έως το 1960 είχε περιορισμένη διάδοση. Στην Ελλάδα συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Ποικιλία πολύ ζωηρή, μέτριας παραγωγικότητας. Ευαίσθητη στον μολυσματικό εκφυλισμό, τον βοτρύτη και τα ακάρεα, την ευδεμίδα και το τζιτζικάκι, αλλά σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και τον περονόσπορο.

 • Gewürztraminer

  Πολύ παλαιά ποικιλία, μάλλον ιταλικής προέλευσης. Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί πρόσφατα και η καλλιέργειά της συνίσταται για τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Φλώρινας. Ποικιλία ζωηρή, μετρίως παραγωγική, ευαίσθητη στο ωίδιο, την ξήρανση της ράχης της ταξικαρπίας, το βοτρύτη και σχετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.