Επιτραπέζια

 • Victoria

  Προϊόν διασταύρωσης των ποικιλιών Cardinal X Afuz-Ali. Στην Ελλάδα (30.000 στρ) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, του Βορείου Αιγαίου, των Ιόνιων νησιών, της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική, πρώιμη έως πολύ πρώιμη. Αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά τα βαθιά, δροσερά, μέσης σύστασης εδάφη, τα οποία συγκρατούν επαρκή υγρασία. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο, τον περονόσπορο και την ξηρασία.

 • Ραζακί

  Από τις πλέον σημαντικές και διαδεδομένες ποικιλίες επιτραπέζιας χρήσης. Στην Ελλάδα καλλιεργείται απο τον 15ο αιώνα και συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης. Ποικιλία μεγάλης ζωηρότητας και ευρωστίας, πολύ παραγωγική, μέσης εποχής ωρίμανσης έως όψιμη. Ευαίσθητη στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, στον περονόσπορο και την ευδεμίδα και λιγότερο στο ωίδιο.

 • Σουλτανίνα

  Πολύ παλαιά, ανατολικής προέλευσης, ποικιλία αμπέλου, με πιθανό τόπο καταγωγής την περιοχή του Καυκάσου ή την επαρχία Σουλτανιέ του σημερινού Ιράν. Στην Ελλάδα κύρια καλλιεργητικά κέντρα είναι η Κρήτη και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος. Ποικιλία πολύ ζωηρή, παραγωγική. Πολύ ειαίσθητη στον περονόσπορο, το ωίδιο, την ίσκα, τη φώμοψη, το τσιλίκμαράζι, την ευδεμίδα, το μολυσματικό εκφυλισμό, την ξηρασία και το ψύχος.

 • Superior Seedless

  Αγίγαρτη, λευκή ποικιλία, προϊόν διασταύρωσης της ποικιλίας Cardinal και μιας αγίγαρτης ποικιλίας. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις. Συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Κρήτης, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, πολύ ευαίσθητη στο ωίδιο και την ευδεμίδα.

 • Italia

  Προέρχεται από διασταύρωση των ποικιλιών Bicame X Μοσχάτο Αμβούργου. Στην Ελλάδα (3.000 στρ) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδεμίδα, τα ακάρεα και το τζιτζικάκι.

Άλλα Λευκά Επιτραπέζια: Αετονύχι, Αυγουλάτο, Καλμέρια, Περλέτ, Τσαούσι

 

 

Έγχρωμα

 • Crimson Seedless

  Αγίγαρτη, έγχρωμη ποικιλία, προϊόν διαδοχικών διασταυρώσεων με αρχική ποικιλία τη Σουλτανίνα. Στην Ελλάδα απαντάται σποραδικά στις περιοχές της Κορινθίας κατά κύριο λόγο. Ποικιλία πολύ ζωηρή, μετρίως παραγωγική, όψιμη. Προσαρμόζεται σε εδάφη μέσης σύστασης, μέτριας γονιμότητας. Θα πρέπει να αποφεύγεται το βραχύ κλάδεμα εξαιτίας της μικρής γονιμότητας των λανθανόντων οφθαλμών.

 • Σιδερίτης

  Γηγενής ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, καταλαμβάνει έκταση 3000 στρ. περίπου - τα 2.000 βρίσκονται στο νομό Αχαΐας. Συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και επιτρέπεται στα περισσότερα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας. Ζωηρή, πολύ παραγωγική, όψιμη έως πολύ όψιμη ποικιλία, υψηλών ηλιοθερμικών απαιτήσεων. Παρουσιάζει ευαισθησία στην ανθόρροια και την ανισορραγία και είναι ευπαθής στο βοτρύτη. Ποικιλία διπλής χρήσης (επιτραπέζια κατανάλωση και οινοποιία), σήμερα καλλιεργείται περισσότερο για την παραγωγή αφρόδων οίνων.

 • Flame Seedless

  Ερυθρά, αγίγαρτη ποικιλία. Δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια το 1962 και ειναι πολυσύνθετο υβρίδιο. Μέτριας ζωηρότητας, παραγωγική, πρώιμη έως πολύ πρώιμη αγίγαρτη, ερυθρά ποικιλία. Αποδίδει άριστα σε μέσης σύστασης, ελαφρά, μέσης γονιμότητας, δροσερά εδάφη θερμών περιοχών ή ακόμη και ξηρών, όπου η διακύμανση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο της βλάστησης είναι κανονική.

 • Φράουλα

  Παλαιά ελληνική ποικιλία. Η καλλιέργειά της συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου και επιτρέπεται στα υπόλοιπα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας. Ποικιλία πολύ ζωηρή, παραγωγική. Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, ελαφρά, με αρκετή υγρασία. Ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο και κυρίως το βοτρύτη.

 • Μοσχάτο Αμβούργου

  Πολυκλωνικής σύνθεσης ποικιλία, διπλής χρήσης - για οινοποιία και επιτραπέζια κατανάλωση-, από τις πλέον παλαιές ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα. Στην Ελλάδα συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και επιτρέπεται στα υπόλοιπα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας. Ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Ευαίσθητη στο ωίδιο, τον περονόσπορο και το μολυσματικό εκφυλισμό, παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Άλλα Ερυθρά Επιτραπέζια: Αττική, Κορινθιακή Σταφίδα, Ρεντ Γκλομπ